Maastricht

De thuishaven van André Rieu en gelegen in het zuidelijkste puntje van Nederland: Maastricht. Met haar ruim 122.000 inwoners is de stad niet alleen de hoofdstad, maar ook de grootste stad van de provincie Limburg. Door de ligging ten opzichte van Nederlandse kustlijn kent het weer in Maastricht de kenmerken van een landklimaat: koude en sneeuwrijke winters en warme zomers.

Cultuur, erfgoed & kunst

Maastricht kent vele grote en kleine musea, de één bekender dan het ander. Het Bonnefantenmuseum voor oude en hedendaagse kunst zal menig persoon een belletje doen rinkelen. Bijzonder musea met een religieus tintje zijn de Schatkamer Sint-Servaasbasiliek en Schatmaker Onze-Lieve-Vrouwebasisliek.

Wie rondloopt door Maastricht komt vaak vanzelf al op de en in de bekende plaatsen terecht: de Maas, met de Sint-Servaasbrung, de Maaspromenade en vele parken. Het Onze-Lieve-Vrouweplein, de markt, de binnenstad en natuurlijk het Vrijthof. Hier tref je natuurlijk de bekende basilieken aan, maar ook gezellige winkeltjes, terrasjes en gelegenheden om een hapje te eten.

Evenementen

Als grootste stad van Limburg kent Maastricht natuurlijk ook veel evenementen, waaronder diverse jaarlijks terugkerende festivals. Kenmerkend voor het Zuiden des lands word er natuurlijk carnaval gevierd. De start van de wielerklassieker Amstel Gold Race start in april elk jaar op de markt van Maastricht. In de zomer vinden de Vrijthofconcerten van André Rieu plaats en rond de kerst wordt er een kerstmarkt georganiseerd.

Toerisme

Als toeristenstad trekt Maastricht jaarlijks ruim 3 miljoen bezoekers. Aan gezellige hotels, b&b’s, campings in de omgeving en natuurlijk vele restaurantjes, cafés en winkels is er dan ook geen gebrek. De gastronomie van de streek ontdekken? Zet wijn, bier en echte Limburgse vlaai dan maar op je lijstje! Als souvenir zijn natuurlijk ook tal van andere streekproducten verkrijgbaar. Leuk als herinnering of als cadeau voor de thuisblijvers!

Ook als gezin met (kleine) kinderen is Maastricht een prima keuze. In diverse grotten vinden spannende rondleidingen plaats en in het Fort Sint Pieter kun je als gezin samen op ontdekkingstocht gaan! Bij slecht weer biedt de grote binnenspeeltuin Ballorig uitkomst. Ook net iets buiten Maastricht is vanalles te beleven: GaiaZOO in Kerkrade, het Labyrint bij het Drielandenpunt in Vaals, een bezoek aan museumkasteel Hoensbroek of natuurlijk lekker spetteren in het zwembad!