Gebruiken & tradities

"Limburg, ’t is net of je in het buitenland bent." Klinkt dit bekend in de oren? Limburg heeft tradities en gebruiken die we in de rest van Nederland niet kennen. Ook het dialect is een taaltje op zich.

Het Limburgs dialect

Wie een Limburgs dialect hoort zonder er goed op te letten, zal wellicht denken dat er Brabants, Belgisch of misschien wel Duits gesproken wordt. Dat kan dan ook goed kloppen. Het dialect wat in Noord-Limburg wordt gesproken lijkt sterk op het Brabantse dialect, terwijl in Zuid-Limburg de Duitse taal invloed heeft gehad. Op Limburgsedialecten.nl zie je de indeling van de dialecten en wat leuke voorbeelden om je alvast in te verdiepen!

Vlaai

Koekje bij de koffie? Nee, in Limburg gaat men voor de ambachtelijk gebakken vlaai! Volgens authentiek recept worden de vlaaien gemaakt met vers gistdeeg, gevuld met lokaal geteeld fruit en vervolgens gebakken in een hout gestookte oven.

Ook lekker: zuurvlees. Deze stoofschotel wordt gemaakt met runder- of paardenstoofvlees en op smaak gebracht met diverse specerijen, Limburgse appelstroop en ontbijtkoek!

Schutterijen

Vroeger beschermden ze de stad, tegenwoordig zijn de een uniek stukje van de Limburgse cultuur: schutterijen. Diverse plaatsen hebben een schuttersverenging, en zo worden er diverse malen per jaar optochten gehouden. Het jaarlijkse hoogtepunt? Koningsvogelschieten. De schutters beschieten een houten vogel op een paal. De schutter die het laatste restje hout wegschiet, is een jaar lang koning van de schutterij. Ook het geloof is verweven met de schutterijen. Zo zijn veel schutterijen verbonden aan een kerk of parochie en hebben ze een patroonheilige. Het grootste schuttersfeest is het jaarlijkse Oud-Limburgs Schuttersfeest (OLS) met zo'n 160 deelnemende schutterijen uit Nederland en België.

Carnaval

Ook verweven aan het katholicisme is carnaval. De officiële opening van het Limburgse carnavalsseizoen vindt altijd plaats op 11 november. Op het Vrijthof begint dan om 11 over 11 een artiestenparade. Ben je tijdens carnaval in Limburg en niet verkleed en geschminkt? Dan val je behoorlijk op!

Bekijk ook eens: