Culinair Limburg

Limburg staat natuurlijk bekend om haar bourgondische lekkernijen, maar wat zijn nu echt de culinaire aanraders van deze prachtige provincie?

Limburgse vlaai

De enige echte Limburgse vlaai is een taart met een luchtige bodem dat veel weg heeft van brooddeeg. De vlaaien worden vervolgens gevuld met appel, kersen of andere lekkere vruchten. De topping van de vlaai wordt meestal in een ruitjesvorm gelegd om de vlaai af te maken. Een Limburgse vlaai is heerlijk voor een verjaardag maar ook zeer geschikt voor bij de koffie of thee. Vooral de vanille-vlaai is een echte aanrader!

Zuurvlees

Een typisch Limburgs gerecht is een paardenvlees stoofschotel. Deze wordt eerst gesudderd in een mix van azijn, peperkoek en appelstroop. De appelstroop komt rechtstreeks uit de fabriek in het Zuid-Limburgse Schinnen en is een typisch Limburgs product. Ondanks dat paardenvlees niet bij iedereen op de must-eat lijst staat, is het gerecht zeker het proberen waard.

Zult

Dit product zal je zelden tegenkomen in een andere provincie dan Limburg. Zult wordt gemaakt van de resten van een varken (staart, oren en kop), gekookt met augurken en paprika tot een apart soort gelatine. Vervolgens wordt alles samengedrukt in een terrine en kun je het gelatineachtige product in plakjes of blokjes snijden om te gebruiken als bijvoorbeeld broodbeleg.

Asperges

De meeste asperges in Nederland die je tegenkomt zijn afkomstig van de Limburgse bodems. In het korte aspergeseizoen is Noord-Limburg in rep en roer om alle asperges te veilen. De asperges kunnen vers gekocht worden maar ook kant en klaar, geraspt in een potje. In Limburg is het traditioneel om de asperges te eten in een romige witte saus met ham.

Roggebrood

Roggebrood is uiteraard geen Limburgs product, maar de Limburgse roggebroden zijn zeker noemenswaardig. Dit brood is een stuk minder vochtig en zoet dan ander roggebrood. Ontbijten in Limburg? Vraag om Limburgs roggebrood!